Изумителни гледки от "Покрива на Европа"

Швейцария е е държава с малка територия, в която железопътният транспорт е силно развит. Няколко хиляди километри железопътни линии в отлично състояние я обхождат. Юнгфрауйох е железопътна станция, разположена на 3454 м. надморска височина. За повече от век е тя е била най-високо разположената железопътна станция в света, а днес е най-високата в Европа. Това изключително технологично постижение ще ви отведе в поднебесна станация в самото сърце на Аплите, като по пътя ще се насладите на спиращи дъха гледки.

Изграждането на Юнгфраубан се свързва с името на Адолф Целер, който през 1894г. прави предложение до федералния парламент за  концесия за построяването на железопътна линия, която да отвежда пътници високо в Алпите. Целер бил текстилен магнат, който решил да разшири бизнеса, наследен от баща му, чрез инвестиции в ж.п. акции. Този негов ход се указал доста успешен.

DSC03122


На снимката: железницата, отвеждаща до Юнгфрауйох.

Хиляди туристи пристигат ежегодно в Интерлакен, откъдето да покорят Юнгфрауйох, по-известен като „Покривът на Европа”. Изкачването започва от гара Интерлакен Ост (567 м.) – Видерсвил – Лаутербрунен (774 м.), откъдето следва прекачване към Венген (1274 м.), а после към Клайде Шайдег (2061 м.). От станция Клайде Шайдег следва прекачване на прословутата Юнгфраунах, а която ще сте до самия край на планинското изкачване. Тази последна отсечка е дълга 9 км., от които 7 км. преминават през тунел, прокопан в планината. Преди навлизането в него има две спирки – Айгерванд и Айсемеер, откъдето се разкриват красиви гледки към планинските възвишение Айгер и Мьонх.

Веднага след пристигане на върха ще усетите ефекта от надморската височина. Поради бързото изкачване на толкова голяма надморска височина е доста вероятно да ви се завие свят.  Затова не трябва да ви учудват указателните табели, които ви напомнят да вървите бавно. Един от начините да се аклиматизирате е да стоите хидратирани.

DSC03079

На снимката: гледа от върха /ледника Алеч/.

От наблюдателната площадка на обсерваторията „Сфинкс” се открива 360 градусова панорама към най-дългия ледник в Европа – Алеч. Изкопан на 20 метра дълбочина в него е „Леденият дворец”. Двама местни планински водачи започват изграждането на този шедьовър през 1934г. В момента площта му стига до над 9 хиляди квадратни метра. Има множество фигури на животни, осветени в различни цветове.  В станцията можете да намерите няколко няколко ресторанта и сувенирни магани, както и най-високата пощенска станция в Европа.

Information

Find More