Шиниге Плате /Schynige Platte/ е малък планински хребет, от който се разкрива великолепна гледка към Бернския Оберланд – по-високата част от кантон Берн. Принадлежи към групата Шварцхорн /Schwarzhorn/. Планинската верига се състои от три върха: Гумихорн /Gumihorn (2,099 м.)/, Туба /Tuba (2,076 м./ и Гайс /Geiss (2 067 м./. 

Шиниге Плате е известен със своя хотел от 1893 г. и високопланинската железница, която отвежда до него – една от най-високите в цяла Швейцария. При хубави метеорологични условия се открива гледка към върховете Айгер, Мьонх, Юнгфрау, както и немските Алпи. Виждат се и град Интерлакен и тюркоазените води на езерата Тун /Thun/ и Бриенц /Brienz/.

shutterstock_256544635На снимката: Шиниге Плате  /източник на снимката: www.shutterstock.com/


Пътуването с влак до Шиниге Плате е невероятно преживяване. Зъбчатата железница също датира от 1893 г. Влакът тръгва от станцията в градчето Виндерсвил, намиращо се в близост до Интерлакен. До Виндерсвлил се стига с влад от Интерлакен Ост за едва 6 минути. Скоро след отпътуването от Вилдерсвил свеж планински въздух изпълва дробовете. 

Основната атракция на Шиниге Плате е Алпийската градина, входът на която се намира директно в края на гарата./ Тя e дом на около 500 вида цъфтящи растения и папрати. Когато човек се разжда из Шиниге Плате, той не стига далеч. Това е така, защо на всеки няколко крачки спира, за да се наслади на заобикалящата го природа. 

shutterstock_256544602На снимката: Шиниге Плате /източник на снимката: www.shutterstock.com/