Невероятен природен феномен от водопади на няколко нива

Водопадите Трюмелбах се намират на 3 км. от град Лаутербрунен. Долината на Лаутербрунен е популярна със своята красива аплийска природа и най-вече със своите водопади – цели 72 са концентрирани в този район.

Водопадите Трюмелбах представляват серия от 10 каскадни водопади с ледников произход. Те се намират на река едноименната река, където се оттича разтопеният лед от върховете Юнгфрау, Айгер и Мьонх. Водата пада от няколкостотин метра през процепи в скалата. Дебитът й е 20 000 литра в секунда. В резултат на тази дейност, продължила хиляди години, са се оформили интересни и елегантни скални образувания. Гледката е наистина уникална и неслучайно водопадите са включени в списъка на ЮНЕСКО като част от световното културно и природно наследство.

shutterstock_515432404


На снимката: част от площадките, изградени около водопада /източник: Shutterstock/;

DSC04535 DSC04548 DSC04557

Достъпът до водопадите се осъществява посредством подземен асансьор. Той ще ви отведе до най-високич водопад, откъдето ще можете да започнете да се спускате надолу. Тътенът от водата е внушителен, а стените на тунелите се тресат от мощта й. Малки наблюдателни площадки и пролуки в скалите ви позволяват да се докоснете до пенливите басейни, изчезващи в тъмнината. В тунелите е студено и хлъзгаво, а също така се пригответе да се намокрите.

Information

Find More