Швейцарското бижу

Тун е китно градче, съхранило своя средновековен облик. Макар че се намира близо до столицата Берн, само на половин час път, мнозина не знаят за неговото съществуване. Това е обяснимо, имайки предвид, че за повечето туристи, идващи в Швейцария, основни дестинации са градове като Цюрих, Женева, Лозана и Лугано. Онези, които обаче са имали късмета да посетят Тун, дълго време не могат да спрат да мислят за него.

DSC00494 DSC00483

На снимката: изглед към града и езерото от замъка;


Тун е на една ръка разстояние от всички природни красоти, които могат да се видят в тази част на Швейцария. Дали пеша, с лодка по едноименното езеро, с влак по околните стръмни склонове, или пък с велосипед, пред очите ви винаги ще бъдат спиращи дъха гледки. Градчето е сгушено там, където река Аар се влива в езерото Тун – едно от най-големите и чисти езера в страната. Обграден е от величествените Алпи, сред които най-ясно се откроява една тройката върхове Айгер (3970 м.), Мьонх (4017 м.) и Юнгфрау (4158 м.).

shutterstock_119750416

На снимката: замъкът “Шадау” /източник: Shutterstock/;

Макар и с малка площ – едва  21,6 кв. км., Тун е събрал много забележителности. Всички те носят печата на времето и напомнят за културно-историческото развитие на града. А в комбинация с пленителната природа и многобройните атракции, Тун се превръща в неустоима туристическа дестинация. Препоръчваме ви да започнете своята разходка си от Стария град. Там през XII в. херцог Бертолд V Цееринген (основател на Берн) построява Тунския замък и разширява града, удължавайки главната улица Hauptgasse. Със сигурност ще бъдете впечатление от красивата архитектура. Атрактивните бутици и световноизвестни марки се помещават в построени една над друга (тип „мецанин“) сгради с подземия. Между тях има уютни ресторанти,  оживени кафенета и клубове, подходящи както за кратка почивка, така и за нощни забавления.

DSC00457

На снимката: из улиците на града;

Places in Тун

Find More