Столицата на кантон Вале

Sion (или Sitten на немски език) е столицата на кантон Вале. Благодарение на централното си местоположение, този малък град, изобилстващ с култура, е идеална отправна точка за опознаване на летни и зимни курорти в странични долини Вале.
rsz_shutterstock_617825213

На снимката: замъкът Валерия /източник: Shutterstock/;

Градът може да бъде разпознат отдалеч благодарение на високите кули на замъците Турбойон /Tourbillon/ и Валерия /Valeria/. Именно те дълго време са отбранявали столицата на Вале и нейните 30 000 жители. Минало и настояще се сливат в един от най-старите градове в Швейцария. Сион, който може да се похвали със 7 000-годишна история, днес е важен икономически център и транспортен възел, разполагайки дори със собствено летище. Църквата на замъка Валерия разполага с един от най-старите органи, датиращ от началото на 15 век.


DSC04461

Особено очарователен са много исторически паметници в старата част на града, търговската зона и новите модерни и удобни общински съоръжения. Тук човек се чувства малко по-близо на юг. Посещение на един от многобройните музеи ви дава възможност да опознаете разнообразна история на града.

Сион се намира в центъра на един от най-важните лозарски райони в Швейцария. Фендант /Fendant/ – бялото вино в региона е особено популярно. За да се осигури поливането на лозята и нивите в иначе слънчевата и суха долина е било необходимо обособяването на напоителни канали в планината. Тези канали са наречени “Bisses” ( “Suonen” на немски език), и разходки по тях в близките лозя са специалитет на Вале.

DSC04499