Катедралата „Свети Петър”

Най-посещаваният религиозен храм в Женева е катедралата „Свети Петър”. Мястото има голяма културна и духовна значимост. Именно тук през средата на 16 век Джон Калвин произнася вдъхновяващите си проповеди.

Районът под катедралата е сериозно разкопан, е резултат на което е разкрита богатата история на обекта. На мястото, където днес се издига „Свети Петър”, е имало храм още през 4 век, което е видимо от археологическите разкопки. Открити са останти от две християнски светилища, мозаийки, датиращи от късната Римска империя, три църкви и крипта от 11 век.

Строителството на настоящата катедрала започва през 1160г. и продължава век и половина, период, през който романската архитектура вече започва да придобива готически елементи.


shutterstock_509419894

На снимката: интериорът катедралата /източник: Shutterstock/;

През 1536г, католическата катедрала е превърната в протестантска църква. Джон Калвин проповядва там до 1564г., превръщайки по този начин „Свети Петър” е център на Протестантството. Следвайки примера на други реформатори, Калвин променил катедралата, лишавайки я от нейните олтари, статуи, картини и обзавеждане. Оставени били единствено цветните витражи.

Отвън катедралата изглежда някак нехармонична. Екстериорът е представлява странна смесица от стилове. Романска църква е съчетана с неокласическа колонада, двете квадратни кули в източния край не съвпадат, а над всичко това се издига ярко зелен шпил.

Отвътре нещата стоят по доста различен начин. Интериорът е строг, но топъл, смесица от романски и готически елементи. Голотата на вътрешното пространство се дължи предимно на дейността на реформаторите, които проявявали нулева толерантност спрямо каквито и да било религиозни изображения. Те унищожили всичко без голата архитектура и заличили стенописите. Оцелели са обаче няколко стъклописи, както и красивите романски капители, изобразяващи митични същества и човешки фигури.

rsz_shutterstock_214955713

На снимката: гледката от катедралата /източник: Shutterstock/;

От всичко, което ще видите вътре, рязко се отличава параклисът на Макавеите. Първоначално използван като склад, а по време на Реформацията и като лекционна зала, той е богато декориран през 1878г.

От северната кула на катедралата може да се насладите на прекрасна гледка към Женева. До наблюдателната площадка се стига по тесни, криволичещи стъпала, 157 на брой. Входът за тях ще откриете от лявата страна на другия край на храма. Недалеч от него е т.нар. стол на Калвин, излъчващ строгост и практичност.

Information

Find More