Дворецът на нациите

Дворецът на нациите е внушителна структура, в която се помещава главната квартира за Европа на Обществото на обединените нации (ООН). Това е най-важното селище на международната организация извън Ню Йорк.

Строителството на двореца започва през 1929г., когато той е бил замислян като седалище на Обществото на народите, предшественика на ООН. Постъпили 377 проекта относно неговия дизайн. Специално жури от архитекти обаче не могло да излъчи победител. В крайна сметка по проекта били избрани да работят петима архитекти – Жулиен Флегенхаймер от Швейцария, Камил Лефежре и Анри-Пол Ненот от Франция, Карло Броги от Италия и Йозеф Ваго от Унгария.

След като сградата се превръща в седалище на Организацията на обединените нации, тя бива допълнително разширена с нови крила и етажи. В крайна сметка комплексът е дълъг 600 м., разполага с 34 конферентни зали и 2 800 офиси. Заема площ от 25 хектара и се спуска плавно към Леманското езеро.


shutterstock_264769226

На снимката: заседателната зала /източник: Shutterstock/;

Дворецът на нациите е изграден в парка Ариана. Той е завещан на Женева през 1890г. от Густав Рийо и носи името на неговата майка. Г-н Рийо завещава парка при три условия: той да остане обществен, в него свободно да се разхождат пауни и да се почина гроба на собственика, който се намира в него. Всички тези условия се спазват стриктно и до ден днешен. Комплексът от сгради е вторият по големина подобен в Европа след Версай. Той е свободно достъпен за посетители, така че всеки може да отиде и посети мястото, където се се творят световните мир и сигурност.

В парка на двореца са изложени множество паметници, дарени от страните-членки, от спонсори и артисти. Сред тях се откроява Небесната сфера, която е подарък oт фондацията Уодроу Уилсън. Тя е дело на американския скулптор Пол Меншип, на когото бордът на фондацията възлага задачата да изработи мемориал за американския президент Уидроу Уилсън, считан за основател на Лигата на Нациите. През 1936г., след като получава одобрение, Меншип започва изработката на сферата. В нея вземат участие множество известни имена като Анжело Коломбо, Джузепе Масари и други. Небесната сфера има диаметър от 410 см. и тежи 5 800 кг. Рамката й е украсена със съзвездия и звезди. Съзвездията са позлатени, а звездите посребрени. Първоначално сферата е разполагала с мотор, който бавно я е завъртал около оста й. Този мотор вече не функционира.

shutterstock_162331793

На снимката: Небесната сфера /източник: Shutterstock/;

Друг интересен монумент е Завладяването на космоса. Той е дарен на Съюза от Съветските социалистически републики. Той представлява висок сив паметник, покрит с устойчив на топлина титан, който възхвалява способността на човек да пътува в космоса.

Information

Find More