Кварталът на Смърфовете

Кварталът на смърфовете е една от интресните, но не и толкова популярни атракции на Женева. Той всъщност представлява няколко странно изглеждащи цветни блока, кръстени на известните анимационни герои. Уникални със своя дизайн, те леко напомнят на оригиналните творения на Антонио Гуади в Барселона.

Комплексът от апартаменти е проектиран от трима архитекти, които били решени да създадат възможно по-нетрадиционни сгради. И определено са успели да постигнат това – железни парапети, релефни балкони и нито една права линия. Шансът да видите смърф, надничащ през прозорците е малък, но все пак посещението на „Quartier des Grottes” определено си заслужава. Този район се намира точно зад ж.п.гарата, северно от центъра на града. В миналото той не се ползвал с добра репутация, понеже през 30-те години бил населяван от политически бежанци, живеещи в много тежки условия. Градската управа дори възнамерявала да разруши целия район, но началото на Втората Световна Война спряло изпълнението на проекта. До седемдесетте години къщите, баровете и магазините били незаконно окупирани. Самонастанилите отказали да напуснат и настояли за квартала да бъде обновен. В крайна сметка властите отстъпили пред исканията им.

В последствие били създадени четирите уникални жилищни блокове, които се оказали успешен архитектурен експеримент. Те превърнали „Quartier des Grottes” от квартал с лоша репутация в туристическа зебележителност.


Адрес: 23-29 Rue Louis Favre;