Живописният средновековния площад Плас дьо ла Палюд /Place de la Palud/ е един от най-известните места в Лозана и със сигурност най-известното в Ville Marche – мрежата от малки пешеходни улици в старата част на града, граничеща с площад Сен Франсоа /Place Saint Francois/ на юг и Площад Рипон /Place Rippone/ на север. Името му подсказва, на площада е бил някога блато. Няколко улици – Rue Madeleine, Rue Saint-Laurent, Rue Du Pont и Rue Mercerie се обединяват, за да образуват площада. Той е свързан чрез ефектното покрито дървено стълбище Ескалие дьо Марше /Escaliers дю Marche/ с Катедралата.

rsz_shutterstock_647676037

На снимката: площадът и Фонтанът на справедливостта /източник: Shutterstock/;


Площад Палюд, с изключителния си Фонтан на Справедливостта, е сърцето на Лозана. Оригиналната фигура на Справедливостта е премахната през 1585г. и днес може да бъде видян в Историческия музей. На стъпалата около фонтана често ще се намерят хора, които седят, чакайки часовника по-горе, който показва анимирани сцени от местната история на всеки час от 9:00 ч. до 19:00 ч.

На площада се издига и сградата на кметството, на чиято фасада можете да видите прозорец със стъклопис от 16-ти век. На партерното ниво има няколко аркади, докато на фасадата се издигат два медни гаргойли оформени като дракони. Тези дракони символизират някогашните търговски връзки с източна Азия

В сряда и събота сутрин сергиите на местните фермери изпълват площада и съседните улици.