Герб на града:

474px-Vevey-coat_of_arms.svg

Местоположението на града спрямо останалите швейцарски градове можете да видите тук.


Елегантният спа курорт Веве /Vevey/ е един от главните градове в Швейцарската Ривиера и популярна туристическа дестинация. Много неща допринасят за това, включително живописното му разположение на брега на Женевското езеро, в сърцето на лозята Лаво и приятният климат, известен с меките си зими. Млечният шоколад е създаден във Веве, който е и родина на марката шоколад Нестле.

DSC03401JPG

Привлекателните калдъръмени улици на Стария град между жп линията и езерото са осеяни с исторически паметници и музеи, които са свидетели на богатото наследство на Веве. Това е и мястото, където можете да посетите качествени бутици и специализирани магазини за регионални вина, сирена, шоколад, предмети на изкуството и занаятите и антики. Голям и пъстър сутрешен пазар за храни изпълва главния площад “Гранд Плас” /Grand Place/ всеки вторник и събота. От средата на юли до края на август фолклорните пазари привличат хиляди посетители, които наблюдават месните занаятчии, слушат традиционна фолклорна музика и опитват вина и деликатеси от района. Доминиращата над площада сграда на Халите е финансирана от местния бизнесмен Анри Нестле и е построена по модела на парижките Хали. Сега в нея се намира туристическото бюро. Тук е и Швейцарският музей на фотоапарата в чест на отпечатаното изображение, където са изложени фотоапарати от 20-те години на 20 век до наши дни.

DSC03493 DSC03476

Отделете време да се разходите по красивата крайбрежна алея с добре поддържани цветни лехи. Тук се издига статуя на известния английски комедиен актьор и филмов режисьор от епохата на нямото кино Чарли Чаплин., който живее 25 години в имението Маноар дьо Бан /Manoir de Ban/ в Корсие, предградие на Веве. През 2016г.м ремонтираната къща отвори врати като музей в памет на живота и творчеството на Чарли Чаплин. Сред останалите известни жители на Веве са френският художник импресионист Гюстав Курбе и руският писател в изгнание Фьодор Достоевски.

DSC03522JPG

Places in Веве

Find More