Швейцарски музей на фотографията

В сърцето на Веве се намира Швейцарският музей на фотографията. В него историята на фотографията е проследена от нейното създаване, до съвременната дигитална епоха.

5323349070_ea2320d349_o

Разделът, посветен на произхода на фотографията, започва с камера обскура, известна още от времето на Аристотел, който, опитвайки се да разгадае слънчевите затъмнения наблюдавал как зад тесен отвор се вижда образът на слънцето и за пръв път описал принципа на явлението.  Този принцип стои в основата на познатата ни днес – камера обскура. Арабският или персийски физик Абу Али ал-Хасан Ибн ал-Хайтам (965-1040) или извистният като Абу Али Алхазен доразвива описаното явление от Аристотел. Той изглежда е написал около 92 творби, от които над 55 са оцелели. Основните теми, по които той пише, са оптика, включително теория на светлината и теория на зрението, астрономия и математика, геометрия и теория на числата. Той построява първата камера обскура и пинхол камера. Леонардо да Винчи (1452-1519г.) е следващия учен, който доразвива идеята и описва обстойно камера обскура в скиците и бележките си. Той се е опитвал да разгадае тайната на човешкото зрение и разглежда камера обскура като „изкуствено око”. Той е бил особено обезпокоен от факта, че изображението в камерата е обърнато. С цел да отчете факта, че човешките същества виждат обектите по правилния начин, а не обърнати, да Винчи е направил няколко предложения, включително и че човешкото око има няколко лещи, чрез които изображението се обръща. В последствие множество учени и пионери, посредством своите експерименти и открития, правят днешната фотографията възможна.


Тук можете да видите няколко уникални камери, сред които и малки камери, които били монтирани на домашни гълъби в началото на ХХ век, чрез които били произведени първите въздушни снимки. Изобр5атетелност можете да наблюдавате и при т.нар. шпионски камери.

1-e1435589940685

Дигиталната революция започна бавно. През 1975 г. Стивън Сайсън от Kodak създал първият цифров фотоапарат, който представил на ръководството на компанията през 1977 г., и получи патент в края на 1978 г. Първата изцяло дигитална камера била пусната в продажба едва през 1990г. – Fotoman на швейцарската фирма Logitec. Останалото в /съвременна/ история. Временни експозиции представят предимно работата на конкретни фотографи или фотографии по конкретни теми.

Адрес: Grande Place 99 – CH-1800 Vevey

Information

Find More