Грюер

Перфектното швейцарско пътешествие

В подножието на предалпийски пасища, ще бъдете запленени от чара и живописна архитектура на малкото градче Грюер. Градът е дал името си на областта и вкусното сирене Грюер. Намира се на територията на кантон Фрибург. Днес той изглежда толкова средновековен, колкото е изглеждал през самото Средновековие. Грюер дава името си на района и на своето вкусно сирене с дупки.

DSC00416

Градът е основан през 9 век от Петер II Савойски. Има само една главна улица – калдъръмената Пазарна улица, по която са наредени готически и ренесансови къщи. В този красив като пощенска картичка средновековен град доминира старинният му замък с кули. Изключително красив и внушително издигащ се над брега на река Заане, той доминира над околния район. През 13 век замъкът е бил резиденция на редица от графовете Грюер. Последният от фамилията – Мишел, е бил изправен пред сериозни финансови затруднения, които го принудили да обяви банкрут през 1554г. Кредиторите от град Фрибург и Берн поделили помежду си земята и имуществото. Между 1555г. и 1798г. година фрибургския съдия-изпълнител използва крепостта за свое седалище. До 1848г. този замъкът бил дом на местните префекти. Една година по-късно дворецът е пуснат в продажба и става собственост на фамилиите Bovy и Balland. Тези два рода прекарвали цели лета в замъка Грюер и се занимавали усилено с реставрацията му, за която помагали техните приятели артисти и художници. През 1938 г. държавният съвет на Фрибург купува замъка, след което той функционира вече като регионален музей, който разказва за историческото минало, традиции и маниери в строителството на този швейцарски район. Към различните временни изложби има и една постоянна, която разказва в картини за миналото на крепостта Грюер.


shutterstock_660307147

На снимката: замъкът Грюер /източник: Shutterstock/;

Движението на коли в града е забранено, но точно извън стените му има разположени няколко паркинга. Самата обиколка из замъка Грюер днес си е една своеобразна лекция по архитектура, история и култура за последните 800 години.

Places in Грюер

Find More