Замъкът Грюер

Замъкът Грюер е емблемата на историческото градче Грюер, което се намира в Швейцария, и което до ден днешен е успяло да съхрани средновековната градска атмосфера. Изключително красив и внушителен замъкът Грюер доминира над околния район и долината на река Саане от своя висок връх.

shutterstock_660307147

На снимката: замъкът Грюер от птичи поглед /източник: Shutterstock/;


Смята се, че замъкът е издигнат през 13 век. Проектиран е в типичната за савойския стил четвъртита форма, с дебели стени, достигащи на места до 3,6 м. Посещение му е своеобразно пътуване през осем века архитектура, история и култура. В продължение на векове, замъкът е бил резиденция на графовете на Грюер. В украсата над герба на тези графове има бял grue /жераф/, откъдето идва и името Грюер. Последният от тях, граф Мишел, не бил особено далновиден при управлението на финансите си, поради което изпаднал във сериозни финансови затруднения. Тежкото му финансово положение го принудило да обяви фалит през 1554г. Негови кредитори били градовете на Берн и Фрибург. Между 1555г. и 1798г. година фрибургския съдия-изпълнител използва крепостта за свое седалище. До 1848г. този замъкът бил дом на местните префекти.

DSC00338 DSC00358

Една година по-късно дворецът е пуснат в продажба и става собственост на фамилиите Bovy и Balland. Тези два рода прекарвали цели лета в замъка Грюер и се занимавали усилено с реставрацията му, за която помагали техните приятели артисти и художници. Един от собствениците на замъка – Джон Bovy, женевски часовникар, го поверява на своя брат, художникът Даниел Bovy. Влиянието на Даниел е осезаемо силно в Залата на рицарите, която през 1850г. той изрисува с красиви стенописи, изобразяващи Грюер “митология”, история и легенда.

DSC00353 DSC00351

Сред другите забележителни зали е залата на Бургундия, в която са представени оръжия, доспехи, копринени знамена – всички те са реликви от битката при Морат /1470г./ Интересна е и Залата на Коро, в която са изложени четири пейзажи – медалиони, нарисувани от прочутия френски художник.

Непременно се разходете из укрепленията заради спиращите дъха гледки над геометрично подредените градини и към езерото Грюер, виждащо се в далечината.

През 1938 г. държавният съвет на Фрибург купува замъка, след което той функционира вече като регионален музей, който разказва за историческото минало, традиции и маниери в строителството на този швейцарски район. Към различните временни изложби има и една постоянна, която разказва в картини за миналото на крепостта Грюер.

 

Information

Find More