Мостът Капелбрюке

Река Ройс разделя град Люцерн на две части – Стар и Нов град. Тези две части са свързани от един от най-старите покрити дървени мостове в света – Капелбрюке.

В миналото мостът е бил част от средновековните укрепления на града. Първоначално е имал дължина от 200 метра, но след последвалото стеснение на реката, днес е дълъг 170 м. Вътрешността на моста е украсена с картини от 17 век, на които са изобразени важни сцени и светци от историята на Люцерн. Те са дело на местния художник Ханс Вегман. Повечето панели с изработени от смърчови дъски, а малка част от липово дърво и клен. Създадени са по време на контрареформацията и сцените не случайно промотират католическата църква. Над панелите могат да се видят личните гербове на тези членове на градския съвет, които със лични средства са помогнали за изработката им.

shutterstock_332148542


shutterstock_644305756

На снимките: Капелбрюке /източник: Shutterstock/;

Всъщност интересно е да се отбележи, че и трите дървени пешеходни моста в града – Капелбрюке, Хофбрюке и Шпроербрюке, имат за украса рисунки в триъгълни рамки. Подобна декорация не може да бъде открита никъде другаде в Европа. Голяма част от произведения на изкуството, намиращи се в Капелбрюке, са унищожени по време на пожара от 1993г., при който загива и човек. От общо около 157 картини пред инцидентът, остават едва 47, от които 30 са напълно реставрирани.

Част от Капелбрюке е осмоъгълната Водна кула. Висока е 43 метра и се нарича „ водна” тък като се издига над водата. В действителност кулата предхожда построяването на моста с 30 години. В миналото кулата е изпълнявала най-различни функции – затвор, място за мъчения, наблюдателна кула и дори съкровищница. Днес кулата не е отворена за посещения, тъй като се използва от местна асоциация.

Адрес: Kappelbrücke;