Връх Пилатус

Върхът с най-стръмната зъбчата железница в света

Планината Пилатус е изключително красива и от край време е една от предпочитаните природни забележителности в района на Люцерн.  Най-високата й точка е 2120 м.

Той лесно може да бъде достигнат посредством зъбчата железница, считана за една от най-старите в Европа. Тази зъбчата железница освен това е и най-стръмният релсов път в Европа. По време на изкачването пътниците имат възможност да се насладят на невероятна панорама – тучни аплийски ливади с цветя и бистри потоци. Железницата се движи от Alpnachstad Pilatus до Kulm. Пусната е за първи път на 4 юни  1889г. като първоначално се е задвижвала с пара, а от 15 май 1937г. е електрифицирана. Изкачването нагоре отнема половин час, а надолу слиза за 40 мин. Железницата функционира от май до ноември и  развива скоро от 12 км./ч. нагоре и 9 км./ч. надолу.

shutterstock_218543182


На снимката: връх Пилатус/източник: Shutterstock/;

Вторият начин,  по който можете да се качите до планината Пилатус, е чрез въздушните панорамни гондоли.  Те се движат по маршрута Kriens – via de Ktienseregg – Fräkmüntegg  За първи път те тръгват да се движат на 24 декември 1954г. Функционират целогодишно. Пътуването продължава 15 минути. В кабина се побират 4 човека.

До 31 август 2014г. ще имате възможност да използвате и лифт до планината. Той се движи от станция Fräkmüntegg  до Pilatus Kulm. От 1 септември 2014г. до пролетта на 2015г. той няма да функционира поради конструирането на нов лифт. За първи път е пуснат в експлоатация на 9 март 1956г.. Пътуването с него продължава едва 5 минути. Всяка от двете кабинки побира по 40 човека.

Ако все пак решите да изкачите Пилатус пеша, ще са ви нужни доста време и усилия. Целият преход отнема около 5 часа.

Предлагат се два основни маршрута при изкачването на планината Пилатус – Златен и Сребърен.

Златният маршрут представлява полудневна или целодневна екскурзия, която включва разходка с кораб, зъбчата железница, панорамна гондола и лифт.

Gold_Rundfahrt-2011

Сребърният маршрут започва с придвижване от Люцерн до Алпхасщад чрез влак. Това пътуване отнема около 20 минути. След това следва изкачването до Пилатус посредством най-стръмната зъбчата железница в света. слизането надолу се осъществява чрез лифта и гондола. След това само след 5 мин.пеш ще стигнете до спирката на автобус номер 1, който ще ви отведе до Люцерн.

Information

Find More