Майринген

Герб на града

Oberhasli-coat_of_arms.svg

Местоположението на града, както и подробна негова карта, може да видите тук.


Майринген е китно градче, намиращо се в административен район Интерлакен-Оберхазли, кантон Берн. Разположен е по средата между Люцерн и Интерлакен. До него може да стигнете лесно  с влак. Вариантът, който ви препоръчваме обаче е друг, а именно с кола през живописната долина Хазтитал. В случай, че идвате от северозапад, ще имате възможност да се полюбувате и на тюркоазените води на езерото Бриенц.

DSC08073

Забележителности

Малкото планинско градче се гордее с двете основни причини за славата си. Едната от тези причини е свързана с обичания и небезизвестен сладкиш “целувка”. Именно Майринген претендира да е негова родина, претенция, оспорвана упорито от Франция. Според местната мълва обаче, сладкишът е създаден именно тук през 18 век от италиански пекар на име Джаспарини. Жителите на Майринген се гордеят много със своят сладкиш, което е лесно забележимо при разходка из централната улица на града. Няма как да пропуснете масивната статуя на “целувка” пред една от сладкарниците. Само ако беше истинска …. 🙂 През 1985г. Майринген поставя световен рекорд, приготвяйки най-голямата “целувка” в света, използвайки 2 500 айца и 120 кг захар. Не пропускайте да се отбиете във Фрутал /Frutal, адрес:Bahnhofstrasse 18/, където освен местната гордост, може да опитате още вкусни малинови и лимонени торти.

Untours_Meiringen_bakery-meringues

Другите гордост и слава на града са свързани със събитие, което всъщност никога не се е състояло – последната схватка между Шерлок Холмс и професор Мориарти. Майринген може и да не разполага с ул. “Бейкър Стрийт” 221Б, но има други места, свързани с известния детектив и със сър Артър Конан Дойл! Тук може да посетите известната статуя на Шерлок Холмс и да прочетете за последния случай с Уотсън. Историята е, че при преследването на професор Мориарти през Европа, те най-накрая го проследяват именно до Майринген. Уотсън и Холмс се разхождат до водопадите Райхенбах, когато Уотсън е повикан, за да се погрижи за пациент. По-късно Уотсън осъзнава, че е бил измамен и се връща при водопада, за да намери писмо от Холмс, в което той му признава, че е знаел, че писмото е за заблуда и че смята да се изправи срещу Мориарти. Скоро Уотсън разбира, че Холмс и Мориарти са паднали в бездната, намирайки смъртта си.

DSC08104

“Последен случай” е трябвало да бъде последната книга от поредицата през 1893 г. Смъртта на Холмс обаче предизвиква протести от страна на обществеността и така три години по-късно той прави едно героична връщане, за да поеме нов случай  – “Баскервилското куче”.

Мощният, но красив водопад Райхенбах е това, с което Майринген е най-известен.Разходката до водопада е живописно пътешествие, което ви гарантира невероятни гледки към града и заобикалящата го природа. Разходката гарантира невероятна гледка към долината и ако имате късмет в слънчев ден, ще видите цветна дъга. Ръбът на бездната е белязан с паметна плоча с надпис: „На това страшно място Шерлок Холмс победи професор Мориарти”. Всяка година поклонниците на детектива отиват на мястото преоблечени като героите на разказа и правят възстановка на литературното събитие.

DSC08084

Жителите на градчето Майринген са особено доволни от произведението на Конан Дойл. То дава трайна световна слава на населеното място и водопада и ги превръща в постоянни туристически обекти. Направен е музей в мазето на английската църква на селото, пред нея има скулптура на Шерлок Холмс, а в съседство площадът е кръстен на Конан Дойл. В него може да видите много интересни предмети, свързани с детектива, сред които шапката и лулата му. Направена е и точна репродукция на кабинета му.

rsz_dsc08121

Резервирайте своя престой в Майринген тук:

Нашите предложения на хотели може да откриете в специалната ни секция “Места за настаняване”, където сме споделили наши лични впечатления.

Places in Майринген

Find More  

Information

Find More