Швейцарското природно чудо

Крю дю Ван (Creux du Van) се намира на границата на швейцарските кантони Нюшател и Во, Счита се за едно от природните чудеса в страната и това никак не е случайно. Крю дю Ван представлява каньон с внушителни размери, имащ формата на подкова. Варовиковата скала има огромни размери – висока е 160 м., дължината й е 4 км, а широчината й е почти километър и половина. От върха на платото, на около 1126 метра надморска височина, човек може да се наслади на невероятна панорамна гледка, разкриваща околните природни красоти. Ето защо не е изненадващо, че Крю дю Ван е популярна туристическа дестинация, включително и за катерене.

Произходът на името на мястото е келтски. Думата „Creux“ означава дълбока долина, а думата „Ван“ се отнася до скална долина. Първоначално Крю дю Ван носи името „Le Cul du Van“, което в превод означава „в долната част на скалния ръб“.

DSC_4166


Смята се, че геоложкият произход на мястото датира от последния ледников период, а сега особено характерна за него е арктическо-алпийската флора. Крю дю Вон днес е част от 25 километров природен резерват – дом на множество животински видове, сред които диви кози и рисове.

До местото лесно може да се стигне пеш или с автомобил. Ако решите да отидете пеш, тръгнете от Вал-де-Травер. До върха ще ви отведат изградените планински пътеки. С автомобил можете да стигнете до ресторант, където има паркинг, след което трябва да повървите още 300м., за да стигнете ръба на скалата.