Шафхаузен

Герб на града

Wappen_Schaffhausen

Град Шафхаузен е столица на най-северния швейцарски кантон. Разположен на северния бряг на река Рейн, той представлява лабиринт от калдъръмени улици, плискани от фонтани площади и къщи, извадени сякаш от пощенски картички. Шафхаузен е считан за градът с най-добре запазен средновековен център в цяла Швейцария.


Основан е през 11 век около онова място на реката, където търговските кораби пускали котва, тъй като Рейнският водопад правил по-нататъшното плаване невъзможно. Името на града Schaffhaussen произлиза от “корабните къщи”, където товарите са били складирани преди да бъдат транспортирани по суша, заобикаляйки водопада. През вековете Шафхаузен процъфтява благодарение на речната търговия.

shutterstock_541180315На снимката: из уличките на Шауфхаузен /източник: Shutterstock/;

По време на Втората световна война Шафхаузен е единственият град в Швейцария, който е бомбардиран от съюзниците. При бомбардировките загиват 100 местни. Обяснението на американците е, че са го объркали немска цел. Те се извиняват и  дори плащат компенсация, но въпреки това на 22 февруари 1945 г. те “бъркат” за втори път. Подозренията са, че по този начин американците са отмъстили на местната военна индустрия, която е снабдявала германците въпреки държавния неутралитет. Къщите, които виждаме днес – с цветни фасади и сложна архитектура, са символ на ренесансовия разцвет на града.

shutterstock_425108767На снимката: Рейнският водопад, намиращ се недалеч от Шауфхаузен /източник: Shutterstock/;

Над Шафхаузен се извисява крепостта Мунот. Тя представлява ренесансов замък на близо 400 г,, който днес е популярно място за концерти на открито. На 40 минути от центъра на Шафхаузен се намират най-широкият водопад в Европа – Рейнският водопад. Над него се издига замъкът Лауфен.

Places in Шафхаузен

Find More  

Information

Find More