Кантон Тичино

Герб на кантона

Wappen_Tessin_matt.svg

Местоположението на кантона може да видите тук.


Тичино е кантон, разположен в южната част на Швейцария. Всъщност, това е единственият швейцарски кантон, намиращ се изцяло на юг от Алпите и единственият, в който се говори италиански език. Масивът Готард бележи прехода между различните атмосферни условия, обикновено в полза на Тичино, който привлича тези, търсещи повече слънце. В Тичино не липсват и високи върхове, покрити в сняг, но повечето посетители на кантона насочват вниманието си към южната му част, където се намират красивите езера Маджоре и Лугано. Тук те могат да се насладят на разходка с корабче из живописните селища по крайбрежието, да посетят историческите градове Локарно и Лугано или просто да опитат от вкусната местна кухня под сянката на кестеновите дървета, които тук са навсякъде.

DSC07316

История

През Средновековието територията на днешен Тичино е била под властта на херцозите на Милано. През 15 век швейцарците постепенно завладяват долините по южните алпийски склонове. През 1500г. обединените сили на Ури, Швиц и Нидвалден завладяват град Белинзона и долината Ривиера. В последващата кампания участват войски от цялата Швейцарска конфедерация, която тогава включвала 12 кантона. През 1512г. са присъединени Локарно, долината Маджия, Лугано и Мендризио. Първоначално долината Левентина е част от кантона Ури, а останалата територия е управлявана съвместно от Дванадесетте кантона.

1521548_10201726470696312_760405808_n

Територията на Тичино е последната област, присъединена към Швейцарската конфедерация. Между 1798 и 1803, по време на Хелветската република, Белинзона и Лугано са центрове на самостоятелни кантони, но през 1803 са обединени в Тичино, който става пълноправен член на Швейцарската конфедерация.През 1830 е приета конституцията на кантона, която оттогава претърпява множество изменения. До 1878, когато столицата на кантона е установена в Белинцона, трите най-големи града, Белинзона, Лугано и Локарно, се редуват като административен център.

Италианското влияние

Мнозина от посетителите на Тичино са привлечени от съчетанието между швейцарската ефективност и италианската култура. Храната и особено виното са прочути в цяла Европа. Най-подходящото място, където можете да опитате местните специалитети, е в някое грото – малък, типичен за Тичино ресторант в селски стил. Тези места се характеризират с ограничено меню, но залагат на изключителни пресни продукти. В менютата преобладават най-вече салами и мортадела, ризото и минестроне, диворастящи гъби.

DSC07348

Вината на Тичино може да опитате като се насочите директно към винарните. Просто трябва да поемете по някой от т.нар. “винарски маршрути”. В много от лозята в областта се отглежда разновидност на сорта мерло, внесен от Бордо в началото на 20 век. Районът е известен и със своята ракия – grappa. Местната грапа е ключова съставка за ночино – местен ликьор, прихотвен чрез накисването на прясно нарязани орехи в грапа, захар и подправки.

Забележителности

Столица на кантона е град Белинзона. Белизона е очарователен малък град, който като че ли остава в сянката на Лугано и Локарно. Истинско удоволствие е обаче да се разходите из неговите предимно пешеходни улици и площади, изпълнение с магазини и заведения. Над всичко това се извисяват трите замъка, символ на град. Най-старият и голям е от тях е Кастелгранде. Крепостта е с римски произход. Днес в замъка има ресторант и малък археологически музей. Другите два замъка – Монтебело и Сасо Корбаро, също могат да бъдат посетени.

1475887_10201726468416255_689329367_n 1513664_10201726469496282_682685496_n

Най-известният и посещаван град в кантон Тичино е Лугано. Лугано определено има какво да предложи на своите посетители. Освен живописния пейзаж, тук ще откриете антични църкви, пленителни с архитектурата си вили, интересни музеи и галерии. Исторически погледнато, градът е възникнал върху хълм, издигащ се отвесно на северозападния бряг на езерото. Западната му страна граничи с централната ж.п.гара, а на север и на запад се намира Виа Кантонале, която отделя стария град от финансовия район. Сърцето на днешен Лугано е Пиаца дела Риформа /Piazza della Riforma/, където се издига ренесансовият шедьовър Palazzo Civico, или сградата на Кметството. На североизточния край на площада може да откриете Кантонския музей на изкуството. В него се съхранява впечатляваща експозиция с произведения от 18 и 19 век, дело предимно на артисти от Тичино. В пленителен парк на брега на езерото се намира друг интересен музей – Природонаучният музей на кантона. В него може да се запознаете с историята на кантона посредством диорами на растения и животни, фосили и минерали. Има специална експозиция посветена на диворастящите губи, които заемат важна роля в местната кухня. Сред другите забележителности в парка са Музея на изкуството, където са изложени предимно съвременни автори, както и Конгресният дворец – домакин на различни концерти на открито, изнасяни в неговия амфитеатър, разполагащ с 1 300 места. Лугано е заобиколен от планински масиви със значителна площ. Малко посетители си тръгват без да са направили екскурзия до Монте Бре или Монте Сан Салваторе.

DSC07347 DSC07273

От скоро широка популярност придоби Лавертезо. Лавертезо е малко селище, разположено в швейцарския кантон Тичино. Романтичното селище, с характерните си каменни сгради, е добра отправна точка за проучване на долината Верзаска /Valle Verzasca/. Долината е селска и до голяма степен недокосната – със стръмни склонове и множество водопади. Тюркоазените води на едноименната река текат през странно оформени, гладко полирани скали, образувайки множество природни скални басейни и места за къпане. Най-голямата забележителност на Лавертезо е каменният мост “Ponte dei Salti”, чиито две арки се извисяват над тюркоазените води на река Верзаска /Verzasca/. 400 години след завършването му, той ежедневно привлича посетители. Някои фотографират перфектната тема на картината от всички страни, други използват моста като трамплин за гмуркане в освежаващата вода.

DSC07407 DSC07446Сред другите красиви градове в кантона са Локарно, Моркоте, Брисаго и много, много други.