Цюрих

Икономическото и културно сърце на Швейцария

Герб на града:

Wappen_Zürich_matt.svg

Местоположението на града, както и подробна негова карта, можете на намерите на следния линк.


Цюрих е най-големият град в Швейцария. Разположен е в централната част на страната, на северозападния бряг на Цюрихското езеро.

Неотдавна Цюрих бе обявен за града с най-високо качество на живот, както и за най-богатото населено място в Европа. Градът е административен център на кантон Цюрих. Цюрих се е утвърдил като важно търговско средище и международен банков център. Ниската данъчна ставка го правят особено привлекателен за множество чужди компании. Тук са разположили свои офиси някои от световните финансови институции и банкови гиганти. Неслучайно Цюрох е нарицателно за високия стандарт на живот.

Освен за финансова, индустриална и транспортна столица, Цюрих е определян и за културна столица на Швейцария. Градът наследник на близо 7000-годишната история на този район.

Смята се, че името на града произлиза от келтската дума „турус”. Свидетелство за тази дума е намерено на надпис в гробница от времето на римското господство през 2 век. Римляните наричали града Turicum, а на местния диалект градът е известен просто като Цюрих.

shutterstock_517930285

На снимката: Цюрих /източник: Shutterstock/;

Влакови връзки между Лозана и останалата част на Европа са ефективни, с високоскоростните влакове, идващи в града почти на всеки час. Влакове бягане свързват града в други части на Швейцария. Френските TGVs от Париж, Pendolino влакове от Милано и Венеция, ICE влаковете от Кьолн и голям брой други бързи влакове пътуват по маршрута до Лозана дневно. С Eurostar връзка през тунела под Ламанша можете да стигнете до Лозана от Лондон за по-малко от един ден.

Цюрих се намира в изключително живописна местност, характеризираща се с множество водни басейни и гористи хълмове. Античният град Turicum възниква като търговско средище, осигурявало контрол върху река Лимат. Днес Цюрих продължава да бъде важен транспортен център. Тук е разположено и най-голямото летище в Швейцария.

rsz_shutterstock_382576327

На снимката: Цюрих /източник: Shutterstock/;

Цюрих е интересен и динамичен град, предлагащ впечатляваща смесица от развлечения на своите посетители.Едва ли някой е посетил Цюрих без да се отбие до шоколадова фабрика на Линд. Фабриката се намира на едва 5 км. от центъра на града, в съседното градче Килхберг. Оттам можете да си напазарувате шоколадови лакомства на достъпни цени.

Сред основните забележителности на Цюрих е фабриката на шоколадите Линд, която е разположена само на 5 километра от централната част на града — в градчето Килхберг. Географският и исторически център на града е Линдерхоф. Линдерхоф представлява малък хълм, разположен на западния град на река Лимат, близо до мястото, където реката се отделя от Цюрихското езеро.

shutterstock_552637483

На снимката: пешеходната улица “Ренвег” /източник: Shutterstock/;

Най-голямата историческа забележителност на Цюрих е катедралата Гросмюнстер. Тя се издига в Стария град, близо до течението на реката. Днес посетителите на града имат възможност да се изкачат до най-високата й точка, откъдето могат да се насладят на прекрасните гледки към града и околностите.

Друга важна историческа постройка е църквата Фраумюнстер. Построена през 874 година, това е най-старата църква в Цюрих. През Средновековието тя непрекъснато си съперничала по престиж с Гросмюнстер. В църквата могат да бъдат видяни невероятни произведения на изкуството, като особено впечатляващ е стъклописа.

Не по-малко интересен храм е църквата Свети Петър. Тя е лесно разпознаваема благодарение на огромен часовник на фасада.

Освен това гостите на Цюрих могат да се посетят внушителен брой музеи и художествени галерии, сред които и швейцарския национален музей и галерията Кунстхаус.

Places in Цюрих

Find More  

Information

Find More