Катедралата „Гросмюнстер”

Една от символите на швейцарската столица и една от най-посещаваните от туристите забележителности е катедралата „Гросмюнстер” (Голямата катедрала). Тя се издига в центъра на Стария град, в близост до течението на преминаващата през Цюрих река Лимат.
Според легендата катедралата е основана от Карл Велики, чийто кон спрял на мястото, където били гробниците на Феликс, Регула и Ексуоперантиус – патронните светци на Цюрих. Според християнските текстове Феликс, Регула и Ексуоперантиус били действителни фигури, които през 3 век били жестоко измъчвани. Въпреки че били принудени да пият горещо олово и били потопени в горещо олио, те не се отрекли от вярата си. Мъчениците дори намерили сили да вдигнат отсечените си глави и да изкопаят сами гробовете си. Скорошни археологически разкопки потвърждават наличието на гробище на това място.

Стротелството на катедралата отнема над 100 години и продължава от 1100г. до 1220г. Триетажните кули близнаци на катедралата доминират в небето над Цюрих, чийто сгради преобладаващо са по-ниски. Северният портал се откроява с чудесна романска дърворезба с растения и животни, докато на южния портал са поставени съвременни бронзови врати, изобразяващи библейски сцени.

Катедралата има и голямо значение в историческо отношение. Именно в нея Улдрих Цвингли произнася редица пламенни речи и поставя началото на швейцарско-немската реформация. В продължение на 12г. Цвингли призовава към религиозна свобода, отменя Литъргията, отрича безбрачието. На реформите, започнати от него и продължени от неговия наследник Хайнрих, се дължи голият интериор на катедралата. През 1524г. иконоборците премахнали всички религиозни статуи и органа. Забранена била църковната музика. Амвонът и органът, които могат да бъдат видени днес, са съвременна изработка. Красивите витражи са поставени през 1933г. и са дело на Августо Джакомети. Те на тях са изобразени трите влъхи, поднасящи дарове на Девата с младенеца. Единствената останала оригинална декорация са капителите, украсени с бойни сцени и изобразяващи откриването на гробовете на тримата мъченици. Стълби, разположени от дясната страна на хора, ще ви отведат до криптата. Това е най-голямата крипта в Швейцария, състояща се от три крила.


Information

Find More