Един декемврийски ден в Цюрих

През декември, в разгара на коледните празници, Цюрих предлага на своите посетители интересни и разнообразни мероприятия. По-долу може да научите повече за някои от тях.

DSC09900Коледни базари

  • Коледното селище Wienachtsdorf

Точно пред сградата на операта, само на няколко метра от бреговете на езерото Цюрих, от края на ноември до 23 декември се издига Коледното селище – един от най-големите и стари коледни базари на Цюрих. Около 100 щанда, групирани заедно, формират коледно селище на грандиозния фон на Операта и канят посетителите да разгледат и да се насладят на чаша или две греяно вино. На празнично украсените щандове местни дизайнери предлагат нетрадиционни бижута и други интересни декорации, а богатият избор от кулинарни изкушения гарантира, че посетителите няма да си тръгнат гладни. Основният акцент е поставен върху хората и това да им бъде гарантирано приятно преживяване със семейство и приятели в една празнична атмосфера. Ледената пързалка кани ентусиасти от всички възрасти да се качат на леда и да изпълнят някой и друг пирует. За радост на по-малките има и въртележка.


DSC00003 DSC00004 DSC00013Адрес: Zürcher Wienachtsdorf, Weihnachtsmarkt, Sechseläutenplatz 8001 Zürich

Работно време за 2018.: 21.11-23.12.2018г.

Базарът е отворен от понеделник до събота, от 11:00ч. до 22:00ч., а неделя до 20:00ч.

Фондю шалетът е отворен от понеделник до четвъртък от 11.00ч. до 23.00ч., петък и събота до 00.00ч., неделя до 22.00ч.

Ледената пързалка е отворена от понеделник до петък от 9:00ч. За възрастни /над 17г./ достъпът до пързалката струва 6 шв.франка, а за деца /4г.-16г./ струва 4 шв.франка. Наемът на кънки струва съответно 9 и 6 шв.франка.

  • Коледният базар в централната жп.гарата на Цюрих

Коледният пазар, който се провежда в централната жп. гара Цюрих, е един от най-големите закрити коледни базари в Европа. Веднага щом пътниците слязат от влака, те са привлечени на базара от неустоимия аромат на греяно вино и канела. Основен акцент е коледното дърво, високо 50 фута и украсено с хиляди пенливи кристали на Сваровски.

DSC00174 DSC00177Адрес:Hauptbahnhof Zürich 8001 Zürich

Работно време: 21 ноември – 24 декември 2018 г.

От неделя до сряда от 10.30 до 21.00 часа

От четвъртък до събота от 10.30 до 22.00 часа

Завършва в понеделник, 24 декември в 16:00 часа

Пеещото коледно дърво

Коледните базари очароват със своите ежедневни концерти. Ако се разхождате по Банхофщрасе /Bahnhofstrasse/ по време на Адвентния период, рано или късно ще се озовете на коледния пазар на Вердмюлеплатц /Werdmühleplatz/. На него може да се насладите на една уникална атракция – Пеещото коледно дърво. Издигнати на вертикален подиум под формата на огромно коледно дърво, различни хорове от региона разпространяват коледно веселие с репертоара си от коледни песни.

Светлините на Луси

От 21 ноември Цюрих отново ще заблести по-ярко от всякога. Точно в 18.00 часа “Луси” – както се наричат коледните светлини – ще бъде включена. Коледните илюминации над известната търговска улица на град Цюрих – Банхофщрасе /Bahnhofstrasse/ – обхващат почти 12 000 кристали, съдържащи луминесцентни бели, червени и сини LED светлини, които произвеждат цветни точки с различна интензивност в небето. По улиците и алеите в историческия център на Цюрих, искрящите илюминации създават особено романтична атмосфера по Коледа.

DSC00061 DSC00073 DSC00197

Illuminarium

Посетителите на Illuminarium могат да очакват вълшебна зимна приказка от светлина, илюзии, музика и кулинарни изкушения. Това е един фантастичен свят, който предизвиква всички сетива: уникално море от светлини във вътрешния двор на Националния музей на Швейцария /Цюрих/, магически разкази, блестящи памучни бонбони, греяно вино, концерти от загадъчни митични същества и други изненади за млади и стари, подготвени от Юки и нейните страхотни приятели. Това интерактивно преживяване ви позволява да се потопите в небето и да се приближите до звездите всяка вечер от 17:00 часа. До 10ч. вечерта Юки и нейните ужасно грандиозни приятели създават музика и пренасят посетителите в далечни измерения, създавайки една междугалактическа Коледа за цялото семейство.

DSC00103 DSC00142

В предната част на вътрешния двор, който е отворен за всички посетители през цялото време, гостите могат да се насладят на много кулинарни специалитети (барът е отворен до полунощ). Преди, след и по време на шоуто можете да се затоплите тук, да се освежите, да се срещнете с приятели или да се потопите в един свят от музика и светлини. Изобилие от шоу, фантазия, светлини, прожекции и огън – истински фестивал за всички сетива. Прозрачен ресторант с капацитет до 300 души бива поставен във вътрешния двор на музея.

DSC00149 DSC00155

Запис на част от шоуто може да видите по-долу: